czwartek, 30 stycznia 2014

BROKUŁY w cieście naleśnikowym

Lubicie brokuły? Ja uwielbiam w każdej postaci, a ta jest wyjątkowo smaczna i prosta. Trochę witamin obtoczonych kaloriami jeszcze nikomu nie zaszkodziło. Można podawać je jako przystawkę, lub dodatek do obiadu. 



Składniki

  • duży brokuł;
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka

Ciasto naleśnikowe

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta pieprzu cayenne

Wszystkie składniki na ciasto mieszać mikserem, aż do uzyskania jednolitego ciasta, powinno być dość gęste, dlatego w razie potrzeby należy dolać więcej mleka
; i odwrotnie, jeśli będzie za rzadkie trzeba dosypać mąki.

Surowe brokuły podzielić na różyczki. Następnie przyprawić je według uznania.

Do ciasta dodać różyczki i delikatnie wymieszać, tak żeby dokładnie je pokryć masą.
W wysokiej patelni rozgrzać olej. Smażyć z każdej strony na złoty kolor. Po upieczeniu osuszyć na papierowym ręczniku.










SMACZNEGO!

sobota, 25 stycznia 2014

MUFFINY czekoladowe z serkiem mascarpone

Pyszne muffiny z wilgotnym nadzieniem idealnie nadają się na sobotnie spotkanie przy kawie. Jak to z tymi ciastkami bywa znikają szybko i zostają po nich tylko okruszki.
Przepis zaczerpnięty z bloga „Kwestia Smaku”.




Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki kakao
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki oleju
Nadzienie
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki pszennej


Nadzienie: składniki dokładnie ze sobą mieszać do uzyskania jednolitej masy. Włożyć do lodówki na ok 30 min aż zesztywnieje.

W drugiej misce wymieszać wszystkie suche składnik. Na koniec dodać startą na małych oczkach czekoladę. W osobnej misce wymieszać olej, wodę i na końcu jogurt. Mokre składniki delikatnie dodać do suchych i wymieszać drewnianą łyżką.


Wyłożyć masę do foremek na ok 1/3 ich wysokości. Potem dodać po pół łyżeczki masy mascarpone i wyłożyć jeszcze ciasta tak by wypełniło 2/3 foremki.


Piec w temperaturze 180°C przez ok. 25 minut.









SMACZNEGO!

środa, 22 stycznia 2014

FAWORKI

Nie może być karnawału bez faworków, pączków i oponek. Dlatego tradycyjnie zabrałyśmy się z mamą za faworki dla naszych domowników. Przez lata wypróbowałyśmy wiele przepisów, ale ten jeden polecam z całego serca. Można go łatwo znaleźć na innych blogach.


Składniki
  • 450 g mąki pszennej 
  • 5 żółtek 
  • szczypta soli 
  • 1 łyżka spirytusu 
  • 3/4 szklanki śmietany 18% 
  • Olej do smażenia 
  • Cukier puder do oprószenia

Mąkę, żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrobić do otrzymania gładkiej kuli ciasta (wykorzystałam maszynę do wyrobienia ciasta). Odłożyć zawinięte w folię na 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować (cieniutko), radełkiem lub nożem wykrajać prostokąty o wymiarach około 12 x 3 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i przewlec przez otwór. Nie muszą być równe ;p Trochę urozmaicenia nie zaszkodzi.

Smażyć w gorącym tłuszczu, na złoty kolor. Osączyć na ręczniczku papierowym.

Oprószyć cukrem pudrem.










 SMACZNEGO!

wtorek, 21 stycznia 2014

KREM z brokułów

Ciepły krem z brokułów poprawi humor każdemu, zwłaszcza gdy za oknem mróz.


Składniki
  • 1 brokuł  (ok. 500 g)
  • 3 średniej wielkości ziemniaki 
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • przyprawy: sól, pieprz

Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Zagotuj w ok. 0,5 l osolonej wody.
Brokuł umyj i podziel na małe różyczki, kiedy ziemniaki będą prawie miękkie, dodaj brokuł i gotuj wszystko razem jeszcze ok. 10 min.


Następnie wszystko zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj obrany, posiekany czosnek. Odlej trochę zupy, poczekaj aż ostygnie, wymieszaj z jogurtem. Całość wlej ponownie do zupy. 


Posól i popieprz do smaku, wymieszaj. Podgotuj chwilę całość. Można podawać z przygotowanym przez siebie grzankami, ptysiami lub pieczywem. 





SMACZNEGO!

sobota, 18 stycznia 2014

MUFFINY cytrusowo-pomarańczowe

Góry pomarańczy w supermarketach sprawiły, że zapragnęłam uszykować coś z cytrusów. W mojej kuchni od dawna obowiązuje zasada „Muffinek nigdy dość” i choć te cytrusowe pojawiły się na KokoszkoLandowym stole po raz pierwszy, to czuję że nie po raz ostatni.
Inspiracja zaczerpnięta z bloga „In my coffee kichen”.



Składniki
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka skórki startej z pomarańczy
  • 2/3 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 1/2 szklanki rozpuszczonego masła
  • 2 jajka

Posypka
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • 1/4 szklanka cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny 

Zmieszać w misce: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i startą skórkę z pomarańczy.

W drugiej misce zmieszać mokre składniki: sok z pomarańczy, masło i jajka.
Następnie połączyć mokre składniki z suchymi. Wymieszać do nawilżenia składników, za pomocą drewnianej łyżki.
Wszystkie składniki na posypkę wymieszać.
Ciasto powinno wypełnić 12 foremek do muffinek wyłożonych papilotkami. Posypać każdą z nich przygotowaną posypką cukrową.


Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 25 minut.






SMACZNEGO!

czwartek, 16 stycznia 2014

PASTA z grzybów

Z niecierpliwością co roku wyczekuje późnego lata, bo wtedy właśnie biorę koszyk i idę w las na grzyby! Tym bardziej nie mogę doczekać się momentu kiedy już zjem wszystkie te zapasy, a ten przychodzi zazwyczaj zimą podczas długich wieczorów, kiedy spotykamy się ze znajomymi.
Wtedy właśnie najlepiej smakuje tzw handfood, a pasta z suszonych grzybów doda przekąską wykwintności i zagwarantuje zadowolenie kubków smakowych naszych gości.





Składniki

  • 3 dag suszonych grzybów
  • 2 czerstwe bułki
  • 2 cebule
  • Odrobina śmietany
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub suszonej
  • Sól
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa;
  • Inne przyprawy według uznania ( u mnie to była odrobina curry i słodka papryka)


Grzyby zalać przegotowaną wodą i zostawić na noc. Następnego dnia do wody spod grzybów włożyć bułki, a grzyby ugotować do miękkości. Jeśli bułki wchłonął całą wodę dolać do nich jeszcze wywar z grzybów i odstawić.
Posiekać grzyby i przysmażyć na maśle, to samo zrobić z cebulą. Przełożyć do salaterki, dodać do namoczone bułki i wymieszać. Dodawać śmietanę według uznania i upodobań co do konsystencji pasty. Na koniec dodać natkę pietruszki i doprawić pieprzem, solom, gałkom muszkatołową i innymi przyprawami według uznania.




SMACZNEGO!

wtorek, 14 stycznia 2014

MUFFINY czekoladowe

Każdy lubi czekoladę, a już czekolada w muffinach do prawdziwe „niebo w gębie". Dlatego nie potrafię jej sobie odmówić.
Czekoladowe muffiny są puszyste i wilgotne w środku, a dzięki niewielkiej ilości cukru czuć w nich przede wszystkim magiczny smak czekolady.




Składniki

300 g mąki pszennej
100-150 g czekolady (w moim przypadku mlecznej)
3 łyżki kakao
1/2 szklanka drobnego cukru (a nawet mniej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka cukru waniliowego
150 g masła
3/4 szklanki mleka
2 duże jajka


Dokładnie wymieszać w misce: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier, cukier waniliowy. Czekoladę połamać na drobne kawałki i dodać do suchych składników.
Masło rozpuścić, pozostawić do ostygnięcia.
Do drugiej miski wlać mleko, dodać jajka i masło (roztopione i w temp. pokojowej). Dokładnie wymieszać.
Do miski z suchymi składnikami dodać mokre składniki, zmieszać drewnianą łyżką ale dosłownie chwilę. Jeśli ciasto będzie zbyt długo mieszane, to nie wyrośnie.
Gotową masę przełożyć do formy na muffiny, wyłożonej papierowymi papilotkami. Ciasta powinno wystarczyć na 12 muffinów.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 minut.





SMACZNEGO!

niedziela, 12 stycznia 2014

PASTA z czerwonej soczewicy

Łatwa do przygotowania pasta z soczewicy pasuje na co dzień jak i na domowe przyjęcie. Można ją jeść na kanapkach, z naleśnikami, albo po prostu maczając nachosy.
Pierwszy raz jadłam ją u koleżanki, która zaserwowała nam pastę razem z upieczonym przez siebie chlebem – ot tak jako poczęstunek dla „niespodziewanych gości”. Ja pierwszy raz zrobiłam ją na sylwestrowe przyjęcie. Męska część uczestników imprezy bała się, że od soczewicy podniesie się im testosteron, ale i tak ostatecznie jedli ze smakiem.




Składniki
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 10 sztuk suszonych pomidorów w oleju
  • 3 średnie marchewki
  • sól
  • pieprz

Soczewicę namoczyć w niedużej ilości wody na kilka godzin. Gotować soczewice na małym ogniu przez ok 10 minut . Po ugotowaniu dodać pomidory i ugotowaną marchewkę oraz przyprawy. Wszystko zmiksować na gładką masę.




SMACZNEGO!

sobota, 11 stycznia 2014

SAŁATKA warstwowa

To sałatka bez której nie wyobrażam sobie spotkań z przyjaciółmi i rodziną w KokoszkoLandzie. Jest częstym gościem na naszym stole.
Dla lepszego efektu estetycznego najlepiej podawać sałatkę w przezroczystym naczyniu. Dzięki warstwowemu położeniu sałatka zyskuję ciekawy wygląd (a je się przecież też oczami).







Sałatka na zdjęciach jest zrobiona z podwójnej ilości składników.


Składniki
  • 1 słoik marynowanego selera 
  • 1 puszka kukurydzy 
  • 1 por 
  • 1 puszka ananasa w kawałkach 
  • 30 g szynki konserwowej 
  • 3 duże jabłka 
  • 4 gotowane jajka 
  • mały słoiczek majonezu 
  •  zielona cebula
  • 30 g żółtego sera 

Do szerokiego naczynia wykładać po kolei składniki, tak żeby każda warstwa przykryła poprzednią. Dno wyścielić selerem potem wsypać kukurydzę i dalej: pokrojonego w drobne paski surowego pora i ananasa z puszki, pokrojoną na małą kostkę szynkę, jabłka oraz jajka. Na całej powierzchni sałatki rozprowadzić grubą warstwę majonezu. 

Zieloną cebulę pokroić na drobne kawałki i równo rozsypać na majonez. 
Żółty ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki i wyłożyć na wierzch sałatki.






Przed podaniem najlepiej odstawić sałatkę na kilka godzin do lodówki, dzięki temu jej smak będzie bardziej wyrazisty.






Sałatkę nakładamy za pomocą dwóch dużych łyżek, którymi sięgamy aż do samego dna naczynia, tak żeby na talerzu znalazły się wszystkie warstwy.




SMACZNEGO!