poniedziałek, 28 kwietnia 2014

CISATECZKA wiosenne

Wiosenna aura sprzyja pieczeniu, dzisiaj czas na kruche ciasteczka z dodatkiem kwaśnej cytryny. 


Składniki
  • 200 g miękkiego masła
  • starta skórka z dwóch cytryn
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 2 ¼ szklanki mąki tortowej
Wszystkie składniki zagnieść w misce. Na pół godziny odłożyć gotowe ciasto do lodówki.

Po upływie tego czasu, ciasto rozwałkować (na ok. 2-3 mm grubości). Cały czas podsypując dużą ilością mąki, aby łatwiej wyciskało się ciastka za pomocą foremek.

Piec w temperaturze 190°C prze około 5 minut.






SMACZNEGO!

niedziela, 27 kwietnia 2014

SERNIK cytrynowy

Pamiętacie serial "Kasia i Tomek" ? Żarty były lepsze i gorsze, ale w każdym odcinku było się z czego pośmiać, m.in. z takich dialogów:

Mama Kasi: Upiekłam wam sernik.
Kasia: Mamuś, ale przecież Tomek nie lubi sernika.
Mama Kasi: Wiem, właśnie dlatego upiekłam.

U nas, w KokoszkoLandzie takie problemy nie występują. Sernik zawitał nawet w Święta Wielkanocne. Dla urozmaicenia na wierzch słodkiego sera wyłożyłam kwaśnawy lemon curd - połączenie wyszło idealnie. Inspiracja zaczerpnięta z bloga „Moje Wypieki”.



Składniki na spód:
250 g herbatników pełnoziarnistych
100 g masła

Składniki na masę serową:
750 g twarogu na sernik z „kubeczka”
pół szklanki śmietany 30%
pół szklanki cukru
2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
3 jajka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Składniki na krem lemon curd:
45 g masła
pół szklanki cukru
1 jajko (lekko roztrzepane)
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Spód ciasta


Ciastka pokruszyć w malakserze na piasek. Masło roztopić (najszybciej można to zrobić w mikrofalówce). Oba składniki połączyć i mieszać w misce, do otrzymania zbitej masy o konsystencji mokrego piasku.

Przygotować okrągłą tortownicę, wyłożyć papierem do pieczenia.

Dno tortownicy i boki (do połowy ich wysokości) wyłożyć przygotowaną masą z ciastek.

Schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut.

Masa serowa

Twaróg zmiksować z cukrem i skórką z cytryny.

Kolejno dodawać jajka, miksując po każdym dodaniu, następnie śmietanę kremówkę. Uwaga! - Nie miksować za długo, aby do masy nie dostało się za dużo powietrza.

Wyjąć formę z lodówki, powoli wlać masę serową na schłodzony spód.

Piec w temperaturze 150°C przez około 60 minut.

Wystudzić sernik w lekko uchylonym piekarniku i schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.

Krem lemon curd

Masło rozpuścić, ostudzić. Dodać pozostałe składniki i zmiksować.

Masę umieścić w miseczce, ustawić ją na rondelku z gotującą się wodą. Gotować w kąpieli wodnej, dodać mąkę ziemniaczaną, mieszać aż zgęstnieje. Lekko przestudzić.

Wyjąć sernik z lodówki nałożyć ostygnięty lemon curd, równo rozprowadzić. Włożyć do lodówki na minimum 4-6 godziny.






SMACZNEGO!


sobota, 19 kwietnia 2014

BABKA zebra

Zebra to smak mojego dzieciństwa. To ciasto piekła zawsze moja babcia i właściwie ten zwyczaj został jej do dziś. Prosty, szybki i efektowny deser dzięki dwóm kolorom masy pięknie prezentuje się na stole. Ciasto znalazło w tym roku w moim koszyczku wielkanocnym.

Składniki

  • 6 dużych jajek lub 5 dużych
  • 2 ½ szklanki mąki pszennej 
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka gorącej wody 
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • tłuszcz do smarowania foremki
  • bułka tarta 
Jaja i cukier zmiksować na gładka masę. Dodać do niej gorącą wodę i olej. Wsypać do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Masa powinna być gładka.

Podzielić ciasto do dwóch misek. Do jednej części dodać kakao, do drugiej 2 łyżki mąki.

Przygotować formę na babkę. Wysmarować ją tłuszczem i oprószyć bułką tartą.

Masę wlewamy na środek do przygotowanej formy, na przemian ciasto 3 łyżki ciemnego, 3 łyżki jasnego i tak do wyczerpania.


Piec w temperaturze 180°C przez około 50-60 minut.
   





wielkanocny widok z okna


SMACZNEGO!

piątek, 18 kwietnia 2014

CIASTECZKA owsiane

Czas na ostatnie wielkanocne wypieki. Ciasteczka sprawdzają się idealnie, znikają szybko, gdy tylko pojawią się świąteczni goście. Idealne na słodką przekąskę.


Składniki
  • 200 g płatków owsianych 
  • 3 łyżki cukru
  • ¼ kostki masła
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ opakowania cukru wanilinowego
  • ½ szklanki zimnej wody
  • garść rodzynek 
W garnku (najlepiej z grubym dnem) rozpuścić masło, wsypać płatki owsiane i cukier. Cały czas mieszając aż płatki się uprażą, a cukier roztopi (około 2-3 minut).

Zdjąć garnek z palnika, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać, dodać jajka, cukier wanilinowy i rodzynki. Garnek położyć znów na ogień - mały ogień. Powoli dolać zimna wodę. Mieszać aż do momentu, kiedy cała się wchłonie (około 2-3 minuty).

Uformować z masy spłaszczone kulki i układać je po kolei na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 200°C przez około 10 - 15 minut.







SMACZNEGO!

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

WIOSNA NA TALERZU

Razem z wiosną zawsze nachodzi mnie ochota na warzywa. Tym razem skusiłam się na coś bardziej „wydziwianego”. Trochę bałam się o efekt, ale wyszło idealnie. Smaki komponowały się idealnie, tak samo zresztą jak i kolory, a w końcu jedzą nie tylko usta, ale też oczy.


MARCHEWKA glazurowana

Składniki
  • 500 g marchewki
  • Przyprawa warzywko lub podobna
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki
  • pieprz
Marchewkę umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka z grubym dnem i zalać małą ilością wody. Przyprawić warzywkiem i gotować do miękkości. Gotować do momentu, gdy woda całkowicie odparuje Dodać masło, pieprz, posiekaną natkę pietruszki, miód. Wszystko razem wymieszać, aby sos pokrył całą marchewkę i podsmażyć aż miód na marchewce zacznie się karmelizować.


KOTLECIKI z Zielonego Groszku
Przepis zaczerpnięty z bloga “just my delicious”

Składniki
  • 100g zielonego groszku (mrożony lub z puszki)
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia
Połączyć ze sobą w blenderze wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać. Łyżką nałożyć masę na rozgrzaną patelnię z oliwą, smażyć z obu stron przez kilka minut. Zdjąć kotleciki z patelni, położyć na ręczniku jednorazowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.


Żółty RYŻ

Składniki
  • w ryżu białego
  • kurkuma 0,5 łyżeczki
  • curry 1 łyżeczki
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki jogurtu
Ugotować ryż z solą. Gotowy przesypać na patelnie (najlepiej teflonową). Dodać resztę składników i wymieszać. Lekko podsmażyć na małym ogniu.


Gotowe produkty wykładamy na talerz. 










SMACZNEGO!

sobota, 12 kwietnia 2014

CIASTKA z marcepanem

Wielkanoc już niebawem, dlatego po babce przyszedł czas na ciasteczka. Zainspirowana blogiem „na piecyku”, dalej eksperymentowałam z marcepanem . Doświadczenie się udało, ciastka wyszły pyszne. Mają jednak sporą wadę… niewytrzymały nawet 24 godzin, wkrótce po upieczeniu wszystkie zniknęły.


Składniki
  • 125g miękkiego masła 
  • 75g cukru 
  • 100g masy marcepanowej 
  • 1 łyżeczka syropu amaretto 
  • 1 jajko 
  • 2 żółtka 
  • 200g mąki pszennej 

Wymieszać miękkie masło z cukrem. Marcepan zetrzeć na dużych oczkach i dodać do masy. Całość rozetrzeć na gładką masę.

Po kolei dodawać jajko i żółtka, za każdym razem dokładnie ucierać. Dodać mąkę i na koniec syrop amaretto. Wszystko dokładnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i bezpośrednio na papier do pieczenia wycisnąć masę. Za pomocą rękawa można wyciskać różne kształty.

Piec w temperaturze 180°C przez około 10 minut.








SMACZNEGO!

piątek, 11 kwietnia 2014

BABKA z marcepanem i marchwią

Najwyższy czas rozpocząć wypieki Wielkanocne. Na pierwszy ogień - babka nieco inaczej, bo z marcepanem i marchwią. Znika szybko z talerza zanim się obejrzycie.

Może to i dobrze, bo jak głosi przysłowie: „Alleluja i do przodu” czyli pieczemy dalej. Kolejne świąteczne przepisy lada moment pojawią się na blogu. 


Inspiracja zaczerpnięta z bloga "moje kucharzenie".



Składniki:

  • 250 g marchewki
  • 150 g masła
  • 100 g masy marcepanowej
  • 100 g cukru 
  • 4 jajka 
  • 175 g mąki pszennej 
  • 80 g mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g mielonych migdałów
  • 3 łyżki syropu amaretto
Marchew obrać, zetrzeć na małych oczkach.

Masło i marcepan pokroić na drobne kawałeczki.

W misce wymieszać marcepan, masło i cukier. Utrzeć na gładką masę. Dodawać kolejno jajka i dokładnie ucierać.

Połączyć ze sobą oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Dodać do masy. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pozostałe składniki: mielone migdały, startą marchewkę oraz syrop amaretto. Wszystko wymieszać.

Wysmarować formę na babkę masłem lub innym tłuszczem oprószyć bułka tartą, aby zapobiec przyklejeniu ciasta. Po upieczeniu odczekać 10 minut zanim wyjmie się babkę z formy.

Piec w temperaturze 180°C przez około 45-50 minut.








SMACZNEGO!