środa, 30 lipca 2014

CIASTO z cukinią

Klęska urodzaju? Za dużo cukinii w ogródku? Dla moich znajomych i rodziny to żaden problem. Na przestrzeni dwóch dni zostałyśmy obdarowane, blisko 10 kg cukinii. Prezenty zostały docenione i szybko trafiły na stół. O to pierwszy z przepisów tegorocznego cukiniowego cyklu.

Efekt za każdym razem robi wrażenie na gościach - bo jak to ciasto z cukinii? A tymczasem ciasto jest smaczne i proste do przygotowania. Gotowe ciasto można podawać z syropem klonowym.


Składniki

  • 3 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 200 g roztopionego masła
  • 500 g cukinii
  • 500 g mąki
  • 150 g orzechów włoskich
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
Zetrzeć cukinie na dużych oczkach, odsączyć z nadmiaru wody. Rozbić jajka i wrzycić je do misku. Dosypać cukru. Wymieszać do otrzymania kremowej masy. Powoli dodać roztopione masło i cukinię. W drugiej misce wymieszać mąkę z posiekanymi orzechami włoskimi, solą, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Suche składniki, powoli stopniowo, dodawać do mokrych, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełożyć do wcześniej przygotowanej formy.

                                        Piec w temperaturze 180°C przez około 60 minut.







SMACZNEGO!

poniedziałek, 28 lipca 2014

ZUPA ze świeżych grzybów

Pierwsze grzybobranie, w tym roku, już za nami teraz czas na gotowanie. Pierwsza myśl - grzybowa.

Przepis pochodzi z zapisków rodzinnych mamy.


Składniki
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 litry wody + 0,5 litra wody
  • ok 500g świeżych grzybów
  • 1 łyżka mąki
  • ok. 120 ml śmietany
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
  • sól i pieprz
Świeże grzyby bardzo staranie wyczyścić i opłukać pod bieżącą wodą, cienko pokroić. Ugotować w 2 litrach wody z kostką rosołową. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w kostkę, gotować w 0,5 litra osolonej wody. Do gotowego wywaru z grzybami dodać śmietaną, ziemniaki, marchewkę i zieloną pietruszkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.





SMACZNEGO!



niedziela, 27 lipca 2014

SERNIK z chałwą

Sernik to wyjątkowe ciasto. Pasuje do wszystkiego. I do kawy, i na imieniny cioci, i na imprezę ze znajomymi. Uniwersalny i niezastąpiony. Może właśnie dlatego jest to jedno z ulubionych ciast w KokoszkoLandzie.

Kiedy ostatnio dostałyśmy w prezencie ukraińską chałwę, decyzja do czego ją użyć była oczywista.
Sernik, który powstał ma zwartą, kremową strukturę. Idealnie się kroi i rozpływa się w ustach. Wyraźnie czuć w nim smak chałwy, to wyróżnia go spośród setek innych „standardowych” serników.
U nas zniknął cały w dosłownie kilka chwil.



Spód
  • 250 g czekoladowych herbatników
  • 125 g rozpuszczonego masła
Masa serowa
  • 1 kg mielonego twarogu w wiadereczku
  • ½ szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • pół szklanki śmietany 30%
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g chałwy (waszej ulubionej)
Polewa
  • 150 g chałwy
  • ½ szklanka śmietany 30%
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Spód
Wyłożyć tortownicę papierem do wypieków (wystarczy tylko spód) o wymiarach 25x25 cm.
Herbatniki za pomocą blendera lub wałka pokruszyć na drobny piasek. Wymieszać z roztopionym masłem. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Schłodzić w lodówce ok. 30 minut.

Masa serowa
Ser utrzeć za pomocą miksera z cukrem. Po kolei dodawać całe jajka i po każdym miksować. Dodawać pozostałe składniki i do masy serowej. Mieszać do momentu połączenia składników. Nie za długo, sernik nie lubi, gdy dostaje się do niego za dużo powietrza. Na koniec dodać pokruszoną w drobne kawałki chałwę i zamieszać szpatułką lub drewnianą łyżką.
Masę przelać na wcześniej przygotowany spód.
Na dnie lub na najniższej półce piekarnika umieścić naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Umieszczamy sernik na wyższej półce. Sernik pieczemy z parą wodną.

Piec w temperaturze 170°C przez około 45 - 60 minut.

Zostawić w piekarniku do ostudzenia ciasta.

Polewa
Pokruszyć chałwę na drobne kawałki, wsypać ją do małego garnka z grubym dnem. Dodać śmietanę i wymieszać. Podgrzewać polewę na małym ogniu, cały czas mieszając. Koniecznie cała chałwa musi się roztopić. Trzeba też uważać, żeby nie zostawić w niej grudek. Mieszać, aż polewa zgęstnieje.
Odstawić do ostudzenia. Po tym czasie wylać równolegle i delikatnie gotową polewę na ciasto.


Schłodzić w lodówce przez minimum 6 godzin, a najlepiej przez całą noc.



 









SMACZNEGO!

środa, 23 lipca 2014

CHLEB po chłopsku

Sezon na wieczorne spotkania w ogródkach w pełni. Na takie „przyjęcie” przy grillu chleb pasuje idealnie, do zagryzania kiełbasek. Prosto z piekarnika z roztopionym serem skusi każdego łakomczucha. A przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę.


Składniki
  • 1 nieduży chleb
  • 2 duże kulki sera mozzarella 
  • ok. 120 g żółtego sera w kostce
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki czosnku granulowanego
Ostrym i dużym nożem zrobić nacięcia wzdłuż i poprzek chleba. Nacięcia powinny utworzyć kratkę i powinny być oddalone od siebie o 1,5-2 cm. (nacięcia powinny być głębokie). Mozzarelle i ser pokroić w średniej grubości plastry. Następnie sery włożyć dokładnie w nacięcia. Pietruszkę posiekana w duże kawałki wcisnąć między ser i chleb, posypać również na wierzch chleba. Na koniec posypać czosnkiem granulowanym. Umieścić gotowy chleb w nagrzanym piekarniku.

Piec w temperaturze 150°C przez około 10 minut.







SMACZNEGO!

środa, 16 lipca 2014

OLIWA czosnkowo- bazyliowa

Na pułkach jednego z supermarketów znalazłam smakową oliwę. Z zainteresowaniem kupiłam, a kiedy dodałam ją do sałatki zakochałam się. Zaczęłam się zastanawiać czy nie dałabym rady zrobić takiej oliwy sama w domu, dzięki czemu będę mieć pewność, że nie jem żadnej chemii, ale najprawdziwszy czosnek i bazylie.
Poszperałam w internecie, spróbowałam i wyszło genialnie. Przygotowanie jest proste i zajmuje dosłownie kilka minut. Potem trzeba chwilę oczekiwać, aż bazylia i czosnek oddadzą swój smak oliwie, ale naprawdę warto uzbroić się w trochę cierpliwości.



Składniki
  • Butelka oliwy
  • Trochę liści świeżej bazylii
  • Kilka ząbków czosnku
Obrać czosnek, i pokroić go w cienkie paski, potem jeszcze raz wzdłuż, żeby utworzyły się zgrabne prostokąciki. Z krzaczka bazylii oberwać kilka liści.

Wszystko wrzucić do wyparzonego, osuszonego zakręcanego naczynia – jakiejś buteleczki najlepiej i zalać oliwą.

Pozostawić w ciemnym, suchym miejscu przez 2 tygodnie (od czasu do czasu można poruszać butelką). Po tym czasie dodatki odcedzić.

Pyszna oliwa smakowa gotowa.

Można ją dodawać do sałatek czy makaronów.















SMACZNEGO!

poniedziałek, 14 lipca 2014

SERNIK nowojorski

Pośród wielu moich słabości nie przyznałam się Wam, do jeszcze jednej. Jestem wielką fanką serialu „Przyjaciele”. Mimo upływu lat, ten serial się nie starzeje, a żarty śmieszą mnie ilekroć go oglądam.

W jednym z moich ulubionych odcinków Rachel i Chandler kłócą się o znaleziony pod drzwiami sernik. Ich mała awanturka kończy się katastrofą - ciasto ląduje na podłodze. Smak ciasta sprawia jednak, że ostatecznie razem z Joeyem zajadają się nim prosto z korytarzowej podłogi (obawiam się, że zachowała bym się podobnie jak oni).


Źródło: www.youtube.com

Ten sernik jest wyjątkowy dzięki kąpieli wodnej. Ma aksamitną konsystencję, w smaku czyć delikatną nutę cytryny. Sernik nie jest trudny w wykonaniu, lecz musicie zarezerwować sobie trochę więcej czasu na jego przygotowanie - ciasto też musi chłodzić się przynajmniej 6 godzin przed podaniem.

Przepis na sernik nowojorski krąży po sieci. Moją wersję odrobinę zmodulowałam.



Składniki na spód:
  • 250 g herbatników
  • 120 g rozpuszczonego masła
Składniki na masę serową:
  • 1 kg białego, mielonego sera z wiadereczka
  • ¾ szklanki drobnego cukru 
  • 4 jajka
  • 200 ml śmietany 22% 
  • 4 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 3 łyżki mąki pszennej

Składniki na polewę śmietanową:

  • 220 g śmietany 22%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Spód
Wyłożyć papierem do pieczenia tortownice o średnicy 24-26 cm. Całą formę uszczelnić dokładnie folią aluminiową.

Herbatniki za pomocą blendera lub wałka pokruszyć na drobny piasek. Wymieszać z roztopionym masłem. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Schłodzić w lodówce ok. 30 minut.

Masa serowa
Wszystkie składniki na masę sernikową umieścić w misce i wymieszać. Uwaga, nie mieszać zbyt długo. Wlać masę serową na wcześniej przygotowany spód. Stuknąć tortownicą o stół, aby usunąć bąbelki powietrza i wyrównać masę.

Tak przygotowane ciasto włożyć do większego żaroodpornego naczynia wypełnionego wodą (wrzątek). Woda powinna sięgać do połowy wysokości tortownicy.


Piec w temperaturze 180°C przez około 75 minut.

Uchylić drzwiczki od piekarnika i studzić przez około 15-20 minut. Ostrożnie wyjąć ciasto i ponownie nastawić temperaturę 180°C.

Polewa
Cukier puder rozpuścić w świeżym soku z cytryny, dodać śmietanę. Wymieszać do połączenia składników. Delikatnie wylać gotową polewę na ciasto. Ponownie umieścić sernik w piekarniku.

Piec w temperaturze 180°C przez 10 minut.

Schłodzić w lodówce przez minimum 6 godzin, a najlepiej przez całą noc.
















SMACZNEGO!