piątek, 18 kwietnia 2014

CIASTECZKA owsiane

Czas na ostatnie wielkanocne wypieki. Ciasteczka sprawdzają się idealnie, znikają szybko, gdy tylko pojawią się świąteczni goście. Idealne na słodką przekąskę.


Składniki
  • 200 g płatków owsianych 
  • 3 łyżki cukru
  • ¼ kostki masła
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ opakowania cukru wanilinowego
  • ½ szklanki zimnej wody
  • garść rodzynek 
W garnku (najlepiej z grubym dnem) rozpuścić masło, wsypać płatki owsiane i cukier. Cały czas mieszając aż płatki się uprażą, a cukier roztopi (około 2-3 minut).

Zdjąć garnek z palnika, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać, dodać jajka, cukier wanilinowy i rodzynki. Garnek położyć znów na ogień - mały ogień. Powoli dolać zimna wodę. Mieszać aż do momentu, kiedy cała się wchłonie (około 2-3 minuty).

Uformować z masy spłaszczone kulki i układać je po kolei na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 200°C przez około 10 - 15 minut.







SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz