czwartek, 29 maja 2014

BRINDŻUŁA

Brindżuła czyli ciasto z serem po gruzińsku.

Życiem często rządzą przypadki. W kuchni jest podobnie. Tym razem wystarczyła jakaś impreza, pogaduszki i kilka nowych twarzy. Ktoś opowiada, co u niego, inny o swoich planach, a jeszcze, kto inny wyznaje, że właśnie wrócił z miejsca, gdzie obdarowano do prawdziwym, świeżym, domowym serem! Kilka uśmiechów, szybkie rozpoznanie i już przy następnym spotkaniu dobre 1 kg białego, świeżego sera czeka na nas.

Takiego daru nie można zmarnować, a z drugiej strony, wieczorem zapowiedzieli się goście. Potrzebowałam, więc czegoś szybkiego i wyjątkowego.

Udało się. W książę „Tradycyjna kuchnia gruzińska” znalazłam najprostszy przepis na świecie. W tym przypadku, po raz kolejny sprawdziła się zasada – proste, znaczy dobre.


Składniki

  • biały ser – 500 g
  • mąka pszenna – 2,5 szklanki
  • jajka – 2 szt 
  • przegotowana woda
  • odrobina masła do posmarowania naczynia
  • sól do smaku
  • jeśli ktoś lubi słodkie smaki przyda się też cynamon
Do miski wsypać mąkę, dodać jajka i wodę – ze wszystkiego zagnieść rzadkie, lejące się ciasto (powinno zsuwać się z łyżki). Posmarować masłem naczynie żaroodporne i wlać do niego ciasto – do około 2-3 cm wysokości naczynia. Pokruszyć ser i rozsypać go na ciasto. Warstwa sera powinna być trochę grubsza od warstwy ciasta.

Całość włożyć na 30 minut do piekarnika w temperaturze 210 st. C. – Piec do uzyskania złocistego koloru sera.

Dla tych którzy lubią słone potrawy – po wyjęciu można delikatnie ser posolić, dla fanów słodyczy polecam cynamon.













SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz