wtorek, 1 lipca 2014

DŻEM rabarbarowy z suszonymi morelami

Uwielbiam suszone owoce. Mają ciekawy słodko-kwaśny smak. Dlatego już od kilku lat przygotowuje przetwory dodając do nich właśnie takie owoce. Dzięki temu dżemy są bardziej w fikuśne, ale też bardziej sycące.

Takie przetwory nie tylko smakują zimą, ale są też idealnym pomysłem na prezent dla najbliższych np. pod choinkę w grudniu.



Składniki
  • 1 kg rabarbaru
  • 200 g suszonych moreli
  • 1 duża pomarańcza
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 cytryna
  • Cynamon (opcjonalnie)

Rabarbar dokładnie umyć i osuszyć. Nie trzeba go dokładnie obierać, wystarczy tylko w tych miejscach, gdzie skórka jest grubsza. Całość pokroić na około centymetrowe kawałki.

Owoce wrzucić do garnka i dodać sok z wyciśniętej cytryny. Jeśli ktoś lubi cynamon (ja tak), to można nim również posypać rabarbar.

Cukier wymieszać z otartą skórką pomarańczy (wcześniej wycisnąć z niej sok) i dodać do rabarbaru. Całość odstawić aż owoce puszczą soki. Pokroić suszone morele w paski, zalać wyciśniętym sokiem z pomarańczy i również odstawić aż owoce wchłoną sok (jak mamy czas może to potrwać nawet kilka godzin).

Po tym czasie morele dodać do rabarbaru i zagotować w garnku z grubym dnem. Czas smażenia może się wydłużyć w zależności od tego jak soczyste były owoce.

Kiedy już uzyskamy odpowiednią konsystencje, gotowy, gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków. Jeśli chcemy mieć pewność, że dżem doczeka zimy słoiki należy zapasteryzować.

Więcej o konserwacji przeczytasz tutaj.












SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz