Składniki
- 35 dag grzybów (borowików lub kozaków)
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka masła
- 2-3 łyżki śmietany 12-proc. do zup i sosów
- 15 dag sera pleśniowego (niebieskiego)
- 15 dag serka do kanapek (śmietankowy)
- sól, pieprz do smaku
- bazylia
- paczka makaronu penne
Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać, a następnie pokroić na kostkę. Wrzucić do gotującej się osolonej wody. Gotować ok. 15 minut, cały czas mieszać drewnianą łyżką. Na patelni podgrzewamy: masło i serki (2-3 min). Po tym czasie zmiksować, dodając śmietanę. Połączyć z grzybami i razem zmiksować. Dodać bazylie, pieprz i sól do smaku. Gotować jeszcze przez ok. 5 minut do momentu uzyskania gęstego sosu. Makaron ugotować w osolonej wodzie, aż będzie al dente.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz