Efekt jak z bigosem – tego nie da się zepsuć.
Leczo w KokoszkoLandzie zawsze odbiega trochę od normy. Przede wszystkim dlatego, że jest to wersja bezmięsna. Zapewniamy jednak, że nawet zapalonym mięsożercom, trochę warzyw nie zaszkodziło.
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 1 kalarepa
- 2 marchewki
- 1 papryka żółta
- 5 pomidorów
- 20 dag grzybów (opcjonalnie)
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra
- 3 łyżeczki czosnku granulowanego
- 3 łyżki oleju
- 1 kostka warzywna
- 1 szklanki wody
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
Kalarepę, marchewkę, grzyby kroić w kostkę wrzucić do garnka i zalać 1 szklanką wody. Dodać kostkę warzywną. Gotować przez 10-15 minut. Paprykę, cukinie i pomidory pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Potem przełożyć je do garnka i dodać do nich resztę warzyw i grzybów, co chwilę mieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Mieszać delikatnie. Dusić całość aż cukinia zmięknie uważać, żeby jej nie rozgotować. Pod koniec gotowania dodać do naszego leczo trochę natki pietruszki i doprawić - jak lubimy.
Tak przygotowane błyskawiczne leczo można podawać z pieczywem.
Kalarepę, marchewkę, grzyby kroić w kostkę wrzucić do garnka i zalać 1 szklanką wody. Dodać kostkę warzywną. Gotować przez 10-15 minut. Paprykę, cukinie i pomidory pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Potem przełożyć je do garnka i dodać do nich resztę warzyw i grzybów, co chwilę mieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Mieszać delikatnie. Dusić całość aż cukinia zmięknie uważać, żeby jej nie rozgotować. Pod koniec gotowania dodać do naszego leczo trochę natki pietruszki i doprawić - jak lubimy.
Tak przygotowane błyskawiczne leczo można podawać z pieczywem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz