środa, 22 stycznia 2014

FAWORKI

Nie może być karnawału bez faworków, pączków i oponek. Dlatego tradycyjnie zabrałyśmy się z mamą za faworki dla naszych domowników. Przez lata wypróbowałyśmy wiele przepisów, ale ten jeden polecam z całego serca. Można go łatwo znaleźć na innych blogach.


Składniki
  • 450 g mąki pszennej 
  • 5 żółtek 
  • szczypta soli 
  • 1 łyżka spirytusu 
  • 3/4 szklanki śmietany 18% 
  • Olej do smażenia 
  • Cukier puder do oprószenia

Mąkę, żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrobić do otrzymania gładkiej kuli ciasta (wykorzystałam maszynę do wyrobienia ciasta). Odłożyć zawinięte w folię na 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować (cieniutko), radełkiem lub nożem wykrajać prostokąty o wymiarach około 12 x 3 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i przewlec przez otwór. Nie muszą być równe ;p Trochę urozmaicenia nie zaszkodzi.

Smażyć w gorącym tłuszczu, na złoty kolor. Osączyć na ręczniczku papierowym.

Oprószyć cukrem pudrem.










 SMACZNEGO!

1 komentarz: