Spód
- 200 g mąki
- 100 g masła (zimne)
- 60 g cukru do wypieków
- 2 jajka
- szczypta soli
- 50 g biszkoptów
- 1 kg rabarbaru
- garść migdałów
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki miodu
- 3 białka
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
Biszkopty pokruszyć na drobne kawałeczki (ja pomogłam sobie blenderem). Migdały uprażyć bez tłuszczu na patelni. Wymieszać ze sobą oba składniki.
Umyć rabarbar pokroić na kawałki około 1-2 cm. Podsmażyć na patelni (beztłuszczowej) dodać cynamon i mód. Podgrzać na dużym ogniu aż uzyskania miękkości rabarbaru (około 5-7 mniut).
Wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć do przygotowanej, okrągłej formy.
Piec w temperaturze 180°C przez około 10 minut.
Wyjąć ciasto z piekarnika. Chwile ostudzić. Połowę posypki umieścić na gotowym spodzie. Następnie równomiernie rozłożyć przygotowany rabarbar. Umieścić na cieście pozostałą cześć posypki z migdałami.
Ubić białka z szczypta soli na szczytną pianę. Powoli dodać cukier, dalej mieszając. Gotową pianę przełożyć delikatnie do rękawa cukierniczego. Za pomocą rękawa umieścić pianę na gotowym cieście tworząc kratkę lub inny wzór.
Piec w temperaturze 180°C do 10 minut.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz