Dlatego otwieramy na KokoszkoLandzie cykl przepisów z przetworami, oto pierwszy z nich.
W tym roku, sezon na truskawki, jest wyjątkowo obfity, dlatego to właśnie na tych owocach postanowiłam trochę poeksperymentować.
Przepis na stronę moje gotowanie.pl umieściła Ewa Zachowicz.
Składniki
Po tym czasie wypełnić wyparzone słoiczki i szybko zakręcić. Dla pewności, zwłaszcza jeśli dżem chcemy zjeść dopiero po dłuższym czasie, można słoiki pasteryzować. (więcej o pasteryzacji czytaj tutaj).
- 1 kg truskawek
- ¾ szklanki suszonej żurawiny
- ½ szklanki płatków migdałowych
- ½ szklanki cukru żelującego (u mnie 3:1)
- ½ szklanki cukru białego
Po tym czasie wypełnić wyparzone słoiczki i szybko zakręcić. Dla pewności, zwłaszcza jeśli dżem chcemy zjeść dopiero po dłuższym czasie, można słoiki pasteryzować. (więcej o pasteryzacji czytaj tutaj).
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz