sobota, 14 czerwca 2014

CIASTO z truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni. Może je nabyć niemal wszędzie i to w przystępnej cenie. U mnie było jeszcze wygodniej. Rano zadzwonił kolega i po prostu, zapytał czy nie chce truskawek – własnoręcznie zebranych, z działki. Nie wypadało odmówić ;-). Spodziewałam się kilku truskaweczek, a tu dostałam kilka kilogramów. Część została pochłonięta od razu, część skończyła w cieście.


Składniki

  • 5 dużych jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżka proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki oleju
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • ok. 400 g owoców
Jajka ubić na puszystą, jednolitą masę. Powoli wsypać cukier i cukier waniliowy, cały czas mieszać do połączenia składników. Delikatnie dodać olej. Cały czas miksując.

Dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie i dokładnie zamieszać drewnianą łyżką.

300 g truskawek umyć, obrać i poruszyć delikatnie mąką. Dodać je do gotowej masy i wymieszać.

Wyłożyć formę (25x25) papierem do pieczenia. Wlać gotową masę do formy. Na wierzch delikatnie poukładać pozostałe truskawki. 


                                     Piec w temperaturze 180°C przez 45 minut.












SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. o mamciu, wygląda genialnie *-*
    z truskawkami zawsze wychodzą pysznie!
    a na górze to sos czy polewa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląda i smakuje genialnie. Akurat w tym przypadku dodałam jeszcze SÅS VANILJ
      Sos waniliowy - kupiony w Ikea.

      Usuń