poniedziałek, 24 marca 2014

TARTA z truskawkami

Wiosna już się dobrze zadomowiła w KokoszkoLandzie nadszedł, więc czas na pieczenie tarty z owocami. Ciasto nie tylko pięknie wygląda, ale również znakomicie smakuję. Przy okazji miałam przyjemność sprawdzić nowe foremki.

Przepis nadaję się na jedną dużą tatrę, albo (jak w moim przypadku) na dwie małe w kształcie serduszka i jedną średnią blachę.

Przepis zaczerpnięty z bloga „Kuchnia w zieleni”.




Składniki:

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej z pełnego przemiału 
  • 140 g zimnego masła
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 - 2 łyżki zimnej wody

Krem

  • 250 ml mleka (2-3,2%)
  • 3 żółtka
  • 20 g mąki pszennej lub skrobię kukurydzaną
  • 50 g drobnego cukru
  • ziarenka z połowy laski wanilii

Wierzch

  • ok. 500 g truskawek
  • 2 łyżki płatków migdałów uprażonych
Do miski wsypać mąkę, pokrojone na kawałki masło, cukier puder i żółtko. Wszystkie składniki zagnieść ze sobą. W miarę potrzeby dodać wodę. Z ciasta uformować kulę i odłożyć do lodówki na około 45 minut. Po tym czasie, rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, przełożyć do wcześniej przygotowanej formy na tarte. Zrobić widelcem dziurki w cieście i ponownie włożyć do lodówki, na około 30 minut.

Piec w temperaturze 200°C, na około 20 minut.

Mleko gotować z ziarenkami i laską wanilii. Gdy się zagotuje, odstawić z palnika. Następnie ubić żółtka z cukrem na puszystą i jednolitą masę.

Wyjąć laskę wanilii i do gotowej masy powoli dodać cienkim strumykiem mleko i na koniec dodać mąkę, dokładnie wymieszać trzepaczką, aż masa będzie jednolita.

Masę przelać do garnka z grubym dnem i na wolnym ogniu gotować (cały czas mieszając) do momentu, gdy masa zgęstnieje (może to trwać nawet 10 minut). Masę przełożyć na ostudzony spód.

Pokroić truskawki w plastry i ułożyć je na kremie, na koniec posypać uprażonymi płatkami migdałów.















SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz