"Można nie jeść w ogóle, ale nie można jeść źle" powiedział Salvador Dali. Idąc za jego słowami, jeśli pieczemy tarte to musi być ona naprawdę dobra. Prosty pomysł z ułożeniem warzyw sprawia, że wygląda bardzo apetycznie.
Składniki na ciasto:- 1,5 szklanki mąki
- 2/3 kostki masła (zimne)
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczka soli
- 1 duża marchewka
- 1 cukinia
- 200-250 ml gęstego jogurtu
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Umyć warzywa i obieraczką oddzielić na bardzo cienkie i długie kawałki.
Wyciągnąć ciasto z lodówki i przełożyć je do formy na tatrę (Ja używam silikonowej lub porcelanowej, nie muszę ich natłuszczać. Każda inna wymaga posmarowania tłuszczem)
Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 8 minut.
W dużej misce roztrzepać jogurt, jajka, mąkę i przyprawy. Dokładnie zamieszać do połączenia wszystkich składników. Na podpieczonym cieście ułożyć plastry cukinii i marchewki. Wyłożyć je na przemian, aby plastry przypominały płatki kwiatu. Zalać gotową masą. Wstawić ponownie do piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 25-30 minut.
SMACZNEGO!
Świetna tarta!
OdpowiedzUsuńRewelacja! Wygląda pięknie :) zawsze chciałam taką zrobić.
OdpowiedzUsuńto teraz jest okazja spróbować!
Usuńsmacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuń