poniedziałek, 2 czerwca 2014

MUFFINY czekoladowo-czekoladowe

To jest już kolejny przepis na tym blogu na muffiny czekoladowe. Nie trudno z resztą zauważyć moją miłość do czekolady, która trwa dłużej niż nie jedno małżeństwo, bo już od wielu, wielu lat.

Te muffinki, które wam dziś chce zaprezentować to jedne z lepszych czekoladowych słodkości, jakie jadłam. Miękkie, wilgotne i pachnące, o intensywnym smaku czekolady.


Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 czubata łyżki kakao
  • pół szklanki oleju
  • 1 jajko
  • szklanka mleka
  • tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
Przygotować dwie większe miski. W jednej wymieszać wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao). W drugiej wymieszać wszystkie mokre składniki (olej, jajko i mleko).

Mokre składniki dodać do suchych. Wymieszać najlepiej drewniana łyżką, do momentu połączenia składników. Jeśli ciasto będzie zbyt długo mieszane, to nie wyrośnie. Wrzucić drobne kawałki czekolady i lekko zamieszać.
Gotową masę przełożyć do formy na muffiny, wyłożonej papierowymi papilotkami. Napełnić foremki do 3/4 wysokości. Następnie umieszczamy babeczki w piekarniku.

Piec w temperaturze 200°C przez około 15 minut.













SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. jejku, właśnie takich mi teraz trzeba! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak lubisz czekoladę to polecam ten przepis :P muffiny wychodzą idealne :)

      Usuń