Te muffinki, które wam dziś chce zaprezentować to jedne z lepszych czekoladowych słodkości, jakie jadłam. Miękkie, wilgotne i pachnące, o intensywnym smaku czekolady.
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 czubata łyżki kakao
- pół szklanki oleju
- 1 jajko
- szklanka mleka
- tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
Mokre składniki dodać do suchych. Wymieszać najlepiej drewniana łyżką, do momentu połączenia składników. Jeśli ciasto będzie zbyt długo mieszane, to nie wyrośnie. Wrzucić drobne kawałki czekolady i lekko zamieszać.
Gotową masę przełożyć do formy na muffiny, wyłożonej papierowymi papilotkami. Napełnić foremki do 3/4 wysokości. Następnie umieszczamy babeczki w piekarniku.
Piec w temperaturze 200°C przez około 15 minut.
SMACZNEGO!
jejku, właśnie takich mi teraz trzeba! :)
OdpowiedzUsuńJak lubisz czekoladę to polecam ten przepis :P muffiny wychodzą idealne :)
Usuń