Polecam to danie zwłaszcza teraz, gdy sezon grillowy jest już otwarty.
Z tej ilości mięsa możecie przygotować 4 większe lub 5 mniejszych burgerów.
- 4-5 bułek razowych
- mielone mięso drobiowe (opakowanie ok. 500 g)
- 2- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy
- natka pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 4 łyżki keczupu
- 3 łyżki musztardy
Dodatkowo
- 5 listków sałaty
- żółty ser w plasterkach
- pomidor
- czerwona cebula
- ogórek kiszony
Z gotowej masy uformować nieduże placki z mięsa. Rozgrzać patelnię (najlepiej beztłuszczową). Gotowe placki z mięsa wyłożyć i smażymy z dwóch stron.
Podpiec przekrojone wzdłuż bułki w piekarniku lub patelni.
Sos
Keczup i musztardę wymieszać w osobnej misce - sos gotowy.
Dół bułki posmarować obficie sosem, następnie położyć sałatę, plaster żółtego sera, usmażonego kotleta oraz pokrojone w plasterki pomidor, cebulę i ogórek. Przykryć drugą połówką bułki również wysmarowaną sosem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz