Na rodzinne „przyjęcie” urodzinowe pasuje idealnie.
- 750 g serka mascarpone, schłodzonego
- 4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
- duża paczka okrągłych biszkoptów
- 3 łyżki drobnego cukru do wypieków
- 1 szklanka świeżo zaparzonej, mocnej kawy
- 50 ml likieru Amaretto
- kakao do oprószenia
Zaparzyć kawę, i pozostawić do ostygnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą, kremową i jasną masę. Dodać mascarpone i delikatnie i nie długo zmiksować, aż do połączenia mas. Dodać kieliszek likieru Amaretto. Ubić pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką drewnianą z masą serową.
Biszkopty wyłożyć do szklanego naczynia lub pucharków. Za pomocą łyżki stołowej wlewać kawę na biszkopty, by nią nasiąkły. Potem wyłożyć na nie warstwę sera.
Na ser położyć kolejną warstwę biszkoptów nasiąkniętych kawą i kolejna warstwę sera. Tak do wyczerpania ciastek i masy.
Wstawić do lodówki na 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem deseru oprószyć go kakao za pomocą sitka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz