Z podanych składników można zrobić 12 mniejszych lub 9 większych babeczek.
Przepis na muffinki pochodzi z bloga „Moje Wypieki”.
Babeczki:
- 140 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 3 jajka
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- nutella (około pół szklanki)
- serek mascarpone 250g
- śmietana kremówka 150g
- pół opakowania dowolnej galaretki, najlepiej jasnej (45g)
- mini Lentilky
Papilotki wyłożyć do formy na muffiny. Nałożyć do niej ciasta, do 2/3 wysokości. Na górę każdej nałożyć 2 łyżeczki nutelli, patyczkiem do szaszłyków wymieszać ciemną masę z jasną.
Piec w temperaturze 170°C przez około 25 minut.
Krem
Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę.
Następnie powoli, dużą łyżką dodać mascarpone i galaretkę w proszku, zmiksować na małych obrotach.
Wyłożyć masę do rękawa cukierniczego i wycisnąć ją na babeczki i udekorować cukierkami.
Gotowe babeczki schłodzić w lodówce.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz