sobota, 17 maja 2014

MUFFINY z nutellą

Z zakupów wróciłam do domu z litrową nutellą. Ogromny słoik zainspirował mnie do upieczenia muffinek, aby słodyczy nie było za mało podałam je z kremem i cukierkami. - Takie połączenie sprawia, że od razu robi się cieplej, nawet w takie smutne, deszczowe dni jak dziś.
Z podanych składników można zrobić 12 mniejszych lub 9 większych babeczek. 


Przepis na muffinki pochodzi z bloga „Moje Wypieki”.



Babeczki:
  • 140 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3 jajka
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • nutella (około pół szklanki)
Krem
  • serek mascarpone 250g
  • śmietana kremówka 150g
  • pół opakowania dowolnej galaretki, najlepiej jasnej (45g) 
Posypka
  • mini Lentilky
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier. Wbijać po jednym jajku, po każdym dokładnie miksować. W osobnej misce mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Całość dodać do masy i wymieszać drewnianą łyżką.

Papilotki wyłożyć do formy na muffiny. Nałożyć do niej ciasta, do 2/3 wysokości. Na górę każdej nałożyć 2 łyżeczki nutelli, patyczkiem do szaszłyków wymieszać ciemną masę z jasną.

Piec w temperaturze 170°C przez około 25 minut.

Krem

Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę.

Następnie powoli, dużą łyżką dodać mascarpone i galaretkę w proszku, zmiksować na małych obrotach.

Wyłożyć masę do rękawa cukierniczego i wycisnąć ją na babeczki i udekorować cukierkami.

Gotowe babeczki schłodzić w lodówce.















 SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz