Bardzo Was zachęcam do wypróbowania:)
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 2/3 kostki masła (zimne)
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczka soli
- ½ pęczka zielonych szparagów
- 1 cukinia
- 2-3 ząbków czosnku
- 200-250 ml gęstego jogurtu
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz
Umyć szparagi i obrać ze zdrewniałych części oraz pokroić na 2,5 cm kawałki. Cukinię pokroić na średniej wielkości plastry. Obrać czosnek i posiekać na drobne kawałki. Wszystkie warzywa wymieszać ze sobą i odstawić na chwilę.
Wyciągnąć ciasto z lodówki i przełożyć je do formy na tatrę (ja używam silikonowej lub porcelanowej, nie muszę ich natłuszczać. Jeśli będziecie używać innej nie zapomnijcie o posmarowaniu jej tłuszczem.)
Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 8 minut.
W dużej misce roztrzepać jogurt, jajka, mąkę i przyprawy. Dokładnie zamieszać do połączenia wszystkich składników. Na podpieczonym cieście ułożyć plastry cukinii i kawałki szparagów oraz czosnku. Zalać gotową masą. Wstawić ponownie do piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 25-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz