Klęska urodzaju? Za dużo cukinii w ogródku? Dla moich znajomych i rodziny to żaden problem. Na przestrzeni dwóch dni zostałyśmy obdarowane, blisko 10 kg cukinii. Prezenty zostały docenione i szybko trafiły na stół. O to pierwszy z przepisów tegorocznego cukiniowego cyklu.
Efekt za każdym razem robi wrażenie na gościach - bo jak to ciasto z cukinii? A tymczasem ciasto jest smaczne i proste do przygotowania. Gotowe ciasto można podawać z syropem klonowym.
Składniki
- 3 jajka
- ¾ szklanki cukru
- 200 g roztopionego masła
- 500 g cukinii
- 500 g mąki
- 150 g orzechów włoskich
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
Zetrzeć cukinie na dużych oczkach, odsączyć z nadmiaru wody. Rozbić jajka i wrzycić je do misku. Dosypać cukru. Wymieszać do otrzymania kremowej masy. Powoli dodać roztopione masło i cukinię. W drugiej misce wymieszać mąkę z posiekanymi orzechami włoskimi, solą, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Suche składniki, powoli stopniowo, dodawać do mokrych, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełożyć do wcześniej przygotowanej formy.
Piec w temperaturze 180°C przez około 60 minut.
Jakie puszyste! :)
OdpowiedzUsuń