Z pomocą pod krzak porzeczek przyszedł mi mały pomocnik.
- 2 kg porzeczek
- 5 brzoskwiń
- 250 g cukru żelującego
- 2 łyżki białego cukru
W tym czasie dokadnie umyć porzeczki i przełożyć je do dużego garnka. W nim rozgnieść porzeczki drewnianym tłuczkiem. Gotować przez minimum 30-40 minut.
Brzoskwinie, które puściły soki przełożyć do garnka, tam gotować, mieszając, aż z kawałków owoców zrobi się papka.
W takiej formie przełożyć brzoskwinie, do gotujących się porzeczek i gotować kolejne 30 minut, co chwile mieszając, żeby owoce nie przykeiły się do spodu garnka. Po tym czasie dosypać cukier żelujacy. Gotować i mieszać, aż całość większosć soku odparuje.
Gorące przekładać do słoiczków. Później zapasteryzować. Więcej o pasteryzacji czytaj tutaj.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz