niedziela, 27 lipca 2014

SERNIK z chałwą

Sernik to wyjątkowe ciasto. Pasuje do wszystkiego. I do kawy, i na imieniny cioci, i na imprezę ze znajomymi. Uniwersalny i niezastąpiony. Może właśnie dlatego jest to jedno z ulubionych ciast w KokoszkoLandzie.

Kiedy ostatnio dostałyśmy w prezencie ukraińską chałwę, decyzja do czego ją użyć była oczywista.
Sernik, który powstał ma zwartą, kremową strukturę. Idealnie się kroi i rozpływa się w ustach. Wyraźnie czuć w nim smak chałwy, to wyróżnia go spośród setek innych „standardowych” serników.
U nas zniknął cały w dosłownie kilka chwil.



Spód
  • 250 g czekoladowych herbatników
  • 125 g rozpuszczonego masła
Masa serowa
  • 1 kg mielonego twarogu w wiadereczku
  • ½ szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • pół szklanki śmietany 30%
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g chałwy (waszej ulubionej)
Polewa
  • 150 g chałwy
  • ½ szklanka śmietany 30%
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Spód
Wyłożyć tortownicę papierem do wypieków (wystarczy tylko spód) o wymiarach 25x25 cm.
Herbatniki za pomocą blendera lub wałka pokruszyć na drobny piasek. Wymieszać z roztopionym masłem. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Schłodzić w lodówce ok. 30 minut.

Masa serowa
Ser utrzeć za pomocą miksera z cukrem. Po kolei dodawać całe jajka i po każdym miksować. Dodawać pozostałe składniki i do masy serowej. Mieszać do momentu połączenia składników. Nie za długo, sernik nie lubi, gdy dostaje się do niego za dużo powietrza. Na koniec dodać pokruszoną w drobne kawałki chałwę i zamieszać szpatułką lub drewnianą łyżką.
Masę przelać na wcześniej przygotowany spód.
Na dnie lub na najniższej półce piekarnika umieścić naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Umieszczamy sernik na wyższej półce. Sernik pieczemy z parą wodną.

Piec w temperaturze 170°C przez około 45 - 60 minut.

Zostawić w piekarniku do ostudzenia ciasta.

Polewa
Pokruszyć chałwę na drobne kawałki, wsypać ją do małego garnka z grubym dnem. Dodać śmietanę i wymieszać. Podgrzewać polewę na małym ogniu, cały czas mieszając. Koniecznie cała chałwa musi się roztopić. Trzeba też uważać, żeby nie zostawić w niej grudek. Mieszać, aż polewa zgęstnieje.
Odstawić do ostudzenia. Po tym czasie wylać równolegle i delikatnie gotową polewę na ciasto.


Schłodzić w lodówce przez minimum 6 godzin, a najlepiej przez całą noc.



 









SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz