poniedziałek, 31 marca 2014

JAJKA po Benedyktyńsku

Śniadanie podano do stołu - dzisiaj Szef Kuchni z KokoszkoLandu poleca Jajka po Benedyktyńsku.



Składniki

  • 3 jajka
  • 1,5 l wody
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 kromki chleba
  • zioła prowansalskie 
  • liście świeżej bazylii, oregano i pietruszki
  • pieprz
W dużym garnku (najlepiej szerokim) zagotować wodę z solą i octem.

Jajko wbić do na mały talerzyk. W garnku z gotującą się wodą zrobić wir (zamieszać dużą łyżką).

W sam środek z bardzo małej wysokości spuścić jajko. Gotować 2 minuty.

Odłowić dużą łyżką i ułożyć na papierze by obciekło z nadmiaru wody. Podobnie postąpić z pozostałymi jajkami.

Na chleb ułożyć jedno jajko. Ozdobić ziołami i pieprzem.


KROK 1

 KROK 2


 KROK 3


KROK 4



SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz