Tartą cytrynową zajadałam się już nie raz i nie dwa, mogę ją jeść i jeść bez końca. Dzień Kobiet jest pretekstem do kolejnego upieczenia tego ciasta, bo jest dokładnie takie jak my kobiety: słodko-kwaśne.
Składniki
Na kruchy spód (śr. 27 cm)
W między czasie można przygotować krem. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Dodać sok z cytryn, masło i mąkę. Wszystko wymieszać. Włożyć rondelek na palnik i na małym ogniu podgrzać, cały czas mieszając i uważając żeby masa się nie przypaliła.
Odstawić rondelek z masą i odczekać aż ostygnie.
Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na duże cienkie koło, które jest większe od formy na tarte. Mocno wysmarować formę masłem. Przełożyć ciasto do formy, położyć na nim papier do pieczenia i wysypać garść suchej fasoli lub grochu.
Następnie delikatnie ściągnąć papier z grochem i włożyć do piekarnika na kolejne 15 minut.
Gotowy krem przełożyć do upieczonego spodu.
Ubić pianę z białek i powoli dodać do niej cukier puder i mąkę cały czas mieszając. Pianę delikatnie wyłożyć na krem.
- 200 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 70 g masła (roztopione)
- 2 żółtka
- szczypta soli
- sok z 3 cytryn
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 100 g masła
- sok z 2 cytryn
- 4 białka
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
W między czasie można przygotować krem. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Dodać sok z cytryn, masło i mąkę. Wszystko wymieszać. Włożyć rondelek na palnik i na małym ogniu podgrzać, cały czas mieszając i uważając żeby masa się nie przypaliła.
Odstawić rondelek z masą i odczekać aż ostygnie.
Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na duże cienkie koło, które jest większe od formy na tarte. Mocno wysmarować formę masłem. Przełożyć ciasto do formy, położyć na nim papier do pieczenia i wysypać garść suchej fasoli lub grochu.
Piec przez 15 minut w temperaturze 200˚C
Następnie delikatnie ściągnąć papier z grochem i włożyć do piekarnika na kolejne 15 minut.
Gotowy krem przełożyć do upieczonego spodu.
Ubić pianę z białek i powoli dodać do niej cukier puder i mąkę cały czas mieszając. Pianę delikatnie wyłożyć na krem.
Piec przez 15 minut w temperaturze 180˚C.
Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Kobiet!
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz