W moim przypadku to też świetny sposób na wspomnienie minionego lata - cudownych i wyjątkowo smacznych wakacji w Gruzji. Podobno nazwa tych tostów – Kikliko pochodzi od tradycyjnej, gruzińskiej piosenki-rymowanki, która w przetłumaczeniu na język polski nosi tytuł „Kogucik – Złoty Grzybeczek”.
Przepis zaczerpnięty z książki „Tradycyjna kuchnia gruzińska” Jeleny Kiładze
Składniki
Jajka rozbić i roztrzepać mikserem lub trzepaczką, posolić, popieprzyć dosypać trochę posiekanej pietruszki. Kromki chleba zanurzyć pojedynczo w roztrzepanych jajek. Trzymać po kilka sekund – można delikatnie przyciskać widelcem kromki, żeby jajka lepiej wsiąkły.
Na rozgrzanej patelni smażyć z kromki każdej strony, do powstania żółtej skórki.
Kilka obrazkowych wspomnień z Gruzji.
Składniki
- 4 jajka
- kilka kromek chleba (u mnie był pszenny, lekko czerstwy)
- natka pietruszki
- 2 łyżki masła (można też wybrać wersje „light” i usmażyć tosty na patelni beztłuszczowej, ale wtedy niewiele będą miały wspólnego z kuchnią gruzińską)
- sól i pieprz do smaku
- słodka papryka (dodatek KokoszkoLandu)
Jajka rozbić i roztrzepać mikserem lub trzepaczką, posolić, popieprzyć dosypać trochę posiekanej pietruszki. Kromki chleba zanurzyć pojedynczo w roztrzepanych jajek. Trzymać po kilka sekund – można delikatnie przyciskać widelcem kromki, żeby jajka lepiej wsiąkły.
Na rozgrzanej patelni smażyć z kromki każdej strony, do powstania żółtej skórki.
Można doprawić tosty ulubionymi serami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz