sobota, 15 marca 2014

PANCAKES

Od bardzo dawna miałam ochotę na amerykańskie naleśniki. Sobotni poranek okazał się idealnym czasem do ich przygotowania. Pancaksy są bardzo puszyste i delikatne w smaku. Co istotne są też bardzo sycące, idealne na śniadanie, dla całej rodziny.

Dzięki połączeniu z syropem klonowym zyskują intensywny słodki smak. 

Jest też wiele innych możliwości podania tych puszystych naleśników np. z owocami. Już nie mogę doczekać się lata i świeżych malin czy truskawek.


Składniki :
  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 ¼ szklanki maślanki
  • ¼ szklanki oliwy
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • syrop klonowy lub inny, taki jaki lubimy najbardziej
Wszystkie składniki mieszać ze sobą w misce i miksować na gładką masę. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju, smażyć placuszki na złoty kolor z obu stron.






SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz