czwartek, 20 marca 2014

KREM z kalafiora

Miłość do zup i kremów przychodzi z wiekiem – przynajmniej w KokoszkoLandzie ta teza się potwierdza. Im jesteśmy starsi tym bardziej doceniamy ich smak i nie potrafimy sobie wyobrazić niedzielnego obiadu bez miseczki gorącej zupy.

Kalafior może wam się kojarzyć z tradycyjną zupą lub jako dodatek do obiadu podawany z bułką tartą. Ja wam dzisiaj zaproponuję nieco inne danie mianowicie krem z kalafiora.



Składniki:
  • 1 duży kalafior
  • 1,5 l wody lub bulionu
  • 1 marchewka
  • 2 ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • natka pietruszki

Przygotować bulion (ok 1,5 l). Od kalafiora oderwać liście i pokroić na mniejsze kawałki. Obrać ziemniaki i marchewkę. Pokroić cebulę w kostkę i posiekać czosnek. W dużym garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, a po chwili dodać pokrojony kalafior. Chwilkę podsmażyć, a następnie dodać bulionu i zagotować. Dodać pokrojone w plastry ziemniaki i marchewkę, całość gotować około 30 minut. Następnie zupę zblenderować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na wierzch posypać świeżą natką pietruszki.

Można podawać z grzankami lub chlebem.









SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz