niedziela, 2 marca 2014

LEMON CURD

Lemon curd to po prostu budyń o smaku cytrynowym. Tradycyjny lemon curd robi się z masłem, dzięki temu przepisowi pozbywamy się zbytecznych kalorii, a deser nic nie traci w smaku. 
Można go podawać z owocami, jako dodatek do ciast, naleśników, gofrów itp. Można też jeść go samego, prosto z miseczki – mi tak smakuje najlepiej.
Przepis znaleziony dzięki blogowi "Moje wypieki".





Składniki:
  • sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 150-200 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka oliwy
Wymieszać sok z cytryn, żółtka, jajka, cukier i mąkę w garnuszku i zagotować, cały czas mieszając i uważać na grudki. Gdy masa zacznie gęstnieć dodać oliwę i znów pogotować przez ok. 2 minuty.

Można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.


















SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz