czwartek, 27 lutego 2014

GNIAZDA – pączki hiszpańskie

Tłusty czwartek dzień słodkiego obżarstwa, każdy z nas pozwala sobie na słodkie szaleństwo.

Przepis zaczerpnięty z bloga „Moje Wypieki”.



Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
 Lukier
  • 200 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody
W garnku zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i szybkim ruchem dodać całą mąkę, cały czas mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić.

Dodawać kolejno jajka i miksować. Gotowe ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej.

Na papierze do wypieków za pomocą szklanki rysujemy ok. 20 kół (o średnicy 6-7 cm). Wycinamy kwadraty i posmarujemy je olejem. Na każdy wycisnąć kółka z ciasta.

Olej rozgrzać w szerokim rondlu ,(jak sprawdzić czy olej ma odpowiednią temperaturę- wrzucamy kawałek ciasta do gotującego się oleju. Gdy ciasto wypłynie, olej jest gotowy). Wkładamy pączki (papierem do góry, a po chwili go usunąć - lekko odchodzi). Smażyć po 4 - 5 minut z każdej strony. Wyjąć, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach jednorazowych. Odłożyć do ostudzenia.

Cukier puder utrzeć z 2 - 3 łyżkami wody. Udekorować lukrem pączki.







SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz