Mama Kasi: Upiekłam wam sernik.
Kasia: Mamuś, ale przecież Tomek nie lubi sernika.
Mama Kasi: Wiem, właśnie dlatego upiekłam.
U nas, w KokoszkoLandzie takie problemy nie występują. Sernik zawitał nawet w Święta Wielkanocne. Dla urozmaicenia na wierzch słodkiego sera wyłożyłam kwaśnawy lemon curd - połączenie wyszło idealnie. Inspiracja zaczerpnięta z bloga „Moje Wypieki”.
250 g herbatników pełnoziarnistych
100 g masła
Składniki na masę serową:
750 g twarogu na sernik z „kubeczka”
pół szklanki śmietany 30%
pół szklanki cukru
2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
3 jajka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Składniki na krem lemon curd:
45 g masła
pół szklanki cukru
1 jajko (lekko roztrzepane)
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Spód ciasta
Ciastka pokruszyć w malakserze na piasek. Masło roztopić (najszybciej można to zrobić w mikrofalówce). Oba składniki połączyć i mieszać w misce, do otrzymania zbitej masy o konsystencji mokrego piasku.
Przygotować okrągłą tortownicę, wyłożyć papierem do pieczenia.
Dno tortownicy i boki (do połowy ich wysokości) wyłożyć przygotowaną masą z ciastek.
Schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut.
Masa serowa
Twaróg zmiksować z cukrem i skórką z cytryny.
Kolejno dodawać jajka, miksując po każdym dodaniu, następnie śmietanę kremówkę. Uwaga! - Nie miksować za długo, aby do masy nie dostało się za dużo powietrza.
Wyjąć formę z lodówki, powoli wlać masę serową na schłodzony spód.
Piec w temperaturze 150°C przez około 60 minut.
Wystudzić sernik w lekko uchylonym piekarniku i schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.
Krem lemon curd
Masło rozpuścić, ostudzić. Dodać pozostałe składniki i zmiksować.
Masę umieścić w miseczce, ustawić ją na rondelku z gotującą się wodą. Gotować w kąpieli wodnej, dodać mąkę ziemniaczaną, mieszać aż zgęstnieje. Lekko przestudzić.
Wyjąć sernik z lodówki nałożyć ostygnięty lemon curd, równo rozprowadzić. Włożyć do lodówki na minimum 4-6 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz