Czas na ostatnie wielkanocne wypieki. Ciasteczka sprawdzają się idealnie, znikają szybko, gdy tylko pojawią się świąteczni goście. Idealne na słodką przekąskę.
- 200 g płatków owsianych
- 3 łyżki cukru
- ¼ kostki masła
- ½ szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ opakowania cukru wanilinowego
- ½ szklanki zimnej wody
- garść rodzynek
Zdjąć garnek z palnika, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać, dodać jajka, cukier wanilinowy i rodzynki. Garnek położyć znów na ogień - mały ogień. Powoli dolać zimna wodę. Mieszać aż do momentu, kiedy cała się wchłonie (około 2-3 minuty).
Uformować z masy spłaszczone kulki i układać je po kolei na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz