sobota, 12 kwietnia 2014

CIASTKA z marcepanem

Wielkanoc już niebawem, dlatego po babce przyszedł czas na ciasteczka. Zainspirowana blogiem „na piecyku”, dalej eksperymentowałam z marcepanem . Doświadczenie się udało, ciastka wyszły pyszne. Mają jednak sporą wadę… niewytrzymały nawet 24 godzin, wkrótce po upieczeniu wszystkie zniknęły.


Składniki
  • 125g miękkiego masła 
  • 75g cukru 
  • 100g masy marcepanowej 
  • 1 łyżeczka syropu amaretto 
  • 1 jajko 
  • 2 żółtka 
  • 200g mąki pszennej 

Wymieszać miękkie masło z cukrem. Marcepan zetrzeć na dużych oczkach i dodać do masy. Całość rozetrzeć na gładką masę.

Po kolei dodawać jajko i żółtka, za każdym razem dokładnie ucierać. Dodać mąkę i na koniec syrop amaretto. Wszystko dokładnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i bezpośrednio na papier do pieczenia wycisnąć masę. Za pomocą rękawa można wyciskać różne kształty.

Piec w temperaturze 180°C przez około 10 minut.








SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz