sobota, 19 kwietnia 2014

BABKA zebra

Zebra to smak mojego dzieciństwa. To ciasto piekła zawsze moja babcia i właściwie ten zwyczaj został jej do dziś. Prosty, szybki i efektowny deser dzięki dwóm kolorom masy pięknie prezentuje się na stole. Ciasto znalazło w tym roku w moim koszyczku wielkanocnym.

Składniki

  • 6 dużych jajek lub 5 dużych
  • 2 ½ szklanki mąki pszennej 
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka gorącej wody 
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • tłuszcz do smarowania foremki
  • bułka tarta 
Jaja i cukier zmiksować na gładka masę. Dodać do niej gorącą wodę i olej. Wsypać do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Masa powinna być gładka.

Podzielić ciasto do dwóch misek. Do jednej części dodać kakao, do drugiej 2 łyżki mąki.

Przygotować formę na babkę. Wysmarować ją tłuszczem i oprószyć bułką tartą.

Masę wlewamy na środek do przygotowanej formy, na przemian ciasto 3 łyżki ciemnego, 3 łyżki jasnego i tak do wyczerpania.


Piec w temperaturze 180°C przez około 50-60 minut.
   





wielkanocny widok z okna


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz