niedziela, 2 lutego 2014

KREM z marchewki

Za oknem śnieg i mróz, a na obiad rozgrzewający krem z marchewki. Lekko słodki z odrobiną curry. Idealne pierwsze danie dla 4 osób. Można też zupę zapakować do pracy – gęsta konsystencja sprawia, że spokojnie każdy się nią nasyci.



Składniki:
  • 500 g marchwi
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • por (biała część)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • ok. pół szklanki jogurtu naturalnego
  • migdały w płatkach do dekoracji
  • płaska łyżeczka przyprawy curry
  • pieprz i sól
Ugotować marchewkę, ziemniaki i pora w 1,5 litra wody. Warzywa gotować do momentu gdy zmiękną. Czosnek i cebulę pokroić na drobne kawałki, podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Dodać do wywaru z warzyw. Wszystko miksować blenderem do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać przyprawy: pieprz, sól i curry.

Do mniejszego naczynia odłożyć część ostygniętego kremu i poczekać chwilę aż ostygnie. Dodać jogurt i wymieszać. Wlać z powrotem do reszty zupy i wymieszać całość.

Przed podaniem przyozdobić niewielką ilością migdałów.






SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz