KREM z marchewki
Za oknem śnieg i mróz, a na obiad rozgrzewający krem z marchewki. Lekko słodki z odrobiną curry. Idealne pierwsze danie dla 4 osób. Można też zupę zapakować do pracy – gęsta konsystencja sprawia, że spokojnie każdy się nią nasyci.
Składniki:
- 500 g marchwi
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- por (biała część)
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- ok. pół szklanki jogurtu naturalnego
- migdały w płatkach do dekoracji
- płaska łyżeczka przyprawy curry
- pieprz i sól
Ugotować marchewkę, ziemniaki i pora w 1,5 litra wody. Warzywa gotować do momentu gdy zmiękną. Czosnek i cebulę pokroić na drobne kawałki, podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Dodać do wywaru z warzyw. Wszystko miksować blenderem do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać przyprawy: pieprz, sól i curry.
Do mniejszego naczynia odłożyć część ostygniętego kremu i poczekać chwilę aż ostygnie. Dodać jogurt i wymieszać. Wlać z powrotem do reszty zupy i wymieszać całość.
Przed podaniem przyozdobić niewielką ilością migdałów.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz