środa, 12 lutego 2014

BROWNIES z wiśniami

Mocno czekoladowe ciasto z kwaśnymi wiśniami smakuje wybornie. Polecam wszystkim, którzy lubią słodko-kwaśne smaki.
Brownie jest dość wilgotne, kremowe ale też zbite w środku, bardzo szybkie do przygotowania i super proste. Zapachy czekolady towarzyszący przy przygotowaniach osłodzi każdy dom.




Składniki:

  • 150 g czekolady gorzkiej (u mnie 90% kakao) 
  • 100 g mlecznej czekolady 
  • 200 g masła 
  • 5 jajek 
  • 100 g mąki pszennej 
  • 150 g cukru 
  • 1 szklanka wiśni – wymytych, wydrążonych i odcedzonych z nadmiaru soku 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 


Do rondelka przekładamy masło, cukier i połamaną czekoladę i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (stawiając rondelek do większego garnka z gotującą się wodą).

Masę odstawiamy do przestudzenia.

W osobnej misce obtaczamy wiśnie mąką ziemniaczaną.

Do przestudzonej czekolady z masłem i cukrem dodajemy po jednym jajku na przemian z mąką. Mieszamy składniki do uzyskania gładkiej, lśniącej konsystencji. Na koniec dodajemy wiśnie i mieszamy.

Formę (wymiary 25x30 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.

Pieczemy w temperaturze 180°C przez 20 minut.









SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz