czwartek, 27 marca 2014

CIASTO z marcepanem

Połączenie marcepanu z migdałami – palce lizać. Ciasto nie wymaga długiego czasu przygotowania ani zbyt dużych umiejętności kulinarnych jednym słowem zrobi go każdy, kto umie włączyć piekarnik. 



Składniki:

  • 60g masła
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 150g zmielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g marcepanu
Mleko lekko podgrzać, dodać masło pokrojone w nieduże kawałki. Odstawić do ostygnięcia.

Wymieszać w misce jajka, cukier i miód. Następnie dodać mleko z rozpuszczonym masłem. Na koniec wsypać mąkę, migdały i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać, na jednolitą masę.

Zetrzeć marcepan na grubych oczkach i dodać do ciasta (Uwaga na marcepan, lubi się zwijać i tworzą się grudki). Dokładnie wymieszać drewniana łyżką.

Wlać ciasto do blachy (w moim przypadku 25x30) obłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika.

Piec w temperaturze 180°C przez około 35 minut.






SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz