Przepis zaczerpnięty z bloga „Kwestia Smaku”.
Składniki
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1/4 szklanki kakao
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki oleju
- 125 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki pszennej
Nadzienie: składniki dokładnie ze sobą mieszać do uzyskania jednolitej masy. Włożyć do lodówki na ok 30 min aż zesztywnieje.
W drugiej misce wymieszać wszystkie suche składnik. Na koniec dodać startą na małych oczkach czekoladę. W osobnej misce wymieszać olej, wodę i na końcu jogurt. Mokre składniki delikatnie dodać do suchych i wymieszać drewnianą łyżką.
Wyłożyć masę do foremek na ok 1/3 ich wysokości. Potem dodać po pół łyżeczki masy mascarpone i wyłożyć jeszcze ciasta tak by wypełniło 2/3 foremki.
Piec w temperaturze 180°C przez ok. 25 minut.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz