Dla lepszego efektu estetycznego najlepiej podawać sałatkę w przezroczystym naczyniu. Dzięki warstwowemu położeniu sałatka zyskuję ciekawy wygląd (a je się przecież też oczami).
- 1 słoik marynowanego selera
- 1 puszka kukurydzy
- 1 por
- 1 puszka ananasa w kawałkach
- 30 g szynki konserwowej
- 3 duże jabłka
- 4 gotowane jajka
- mały słoiczek majonezu
- zielona cebula
- 30 g żółtego sera
Do szerokiego naczynia wykładać po kolei składniki, tak żeby każda warstwa przykryła poprzednią. Dno wyścielić selerem potem wsypać kukurydzę i dalej: pokrojonego w drobne paski surowego pora i ananasa z puszki, pokrojoną na małą kostkę szynkę, jabłka oraz jajka. Na całej powierzchni sałatki rozprowadzić grubą warstwę majonezu.
Zieloną cebulę pokroić na drobne kawałki i równo rozsypać na majonez.
Żółty ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki i wyłożyć na wierzch sałatki.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz