Czekoladowe muffiny są puszyste i wilgotne w środku, a dzięki niewielkiej ilości cukru czuć w nich przede wszystkim magiczny smak czekolady.
Składniki
300 g mąki pszennej
100-150 g czekolady (w moim przypadku mlecznej)
3 łyżki kakao
1/2 szklanka drobnego cukru (a nawet mniej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka cukru waniliowego
150 g masła
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanka drobnego cukru (a nawet mniej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka cukru waniliowego
150 g masła
3/4 szklanki mleka
2 duże jajka
Dokładnie wymieszać w misce: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier, cukier waniliowy. Czekoladę połamać na drobne kawałki i dodać do suchych składników.
Masło rozpuścić, pozostawić do ostygnięcia.
Do drugiej miski wlać mleko, dodać jajka i masło (roztopione i w temp. pokojowej). Dokładnie wymieszać.
Do miski z suchymi składnikami dodać mokre składniki, zmieszać drewnianą łyżką ale dosłownie chwilę. Jeśli ciasto będzie zbyt długo mieszane, to nie wyrośnie.
Gotową masę przełożyć do formy na muffiny, wyłożonej papierowymi papilotkami. Ciasta powinno wystarczyć na 12 muffinów.
Dokładnie wymieszać w misce: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier, cukier waniliowy. Czekoladę połamać na drobne kawałki i dodać do suchych składników.
Masło rozpuścić, pozostawić do ostygnięcia.
Do drugiej miski wlać mleko, dodać jajka i masło (roztopione i w temp. pokojowej). Dokładnie wymieszać.
Do miski z suchymi składnikami dodać mokre składniki, zmieszać drewnianą łyżką ale dosłownie chwilę. Jeśli ciasto będzie zbyt długo mieszane, to nie wyrośnie.
Gotową masę przełożyć do formy na muffiny, wyłożonej papierowymi papilotkami. Ciasta powinno wystarczyć na 12 muffinów.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 minut.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz