czwartek, 16 stycznia 2014

PASTA z grzybów

Z niecierpliwością co roku wyczekuje późnego lata, bo wtedy właśnie biorę koszyk i idę w las na grzyby! Tym bardziej nie mogę doczekać się momentu kiedy już zjem wszystkie te zapasy, a ten przychodzi zazwyczaj zimą podczas długich wieczorów, kiedy spotykamy się ze znajomymi.
Wtedy właśnie najlepiej smakuje tzw handfood, a pasta z suszonych grzybów doda przekąską wykwintności i zagwarantuje zadowolenie kubków smakowych naszych gości.





Składniki

  • 3 dag suszonych grzybów
  • 2 czerstwe bułki
  • 2 cebule
  • Odrobina śmietany
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub suszonej
  • Sól
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa;
  • Inne przyprawy według uznania ( u mnie to była odrobina curry i słodka papryka)


Grzyby zalać przegotowaną wodą i zostawić na noc. Następnego dnia do wody spod grzybów włożyć bułki, a grzyby ugotować do miękkości. Jeśli bułki wchłonął całą wodę dolać do nich jeszcze wywar z grzybów i odstawić.
Posiekać grzyby i przysmażyć na maśle, to samo zrobić z cebulą. Przełożyć do salaterki, dodać do namoczone bułki i wymieszać. Dodawać śmietanę według uznania i upodobań co do konsystencji pasty. Na koniec dodać natkę pietruszki i doprawić pieprzem, solom, gałkom muszkatołową i innymi przyprawami według uznania.




SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz